Gianni Versace (1946-1997)

Gianni Versace, een ontwerper voor beroemdheden en royalty’s zoals prinses Diana, bracht vitaliteit en kunst in een industrie die niet in contact stond met de straatcultuur.

Wie was Gianni Versace?

Gianni Versace werd geboren in 1946 in Reggio di Calabria, Italië, en werd een van de beste modeontwerpers van de jaren 1980 en 90. Hij lanceerde zijn eerste kledinglijn in 1978 in Milaan, Italië. In 1989 debuteerde Versace met zijn eerste couture-collectie. Hij bleef aan zijn mode-imperium toevoegen en breidde zich uit naar woninginrichting en parfums. Gedurende zijn carrière ontwierp Versace voor spraakmakende figuren als Madonna, Princess Diana, Elton John en Tina Turner. Hij werd neergeschoten en gedood buiten zijn huis in South Beach, Florida, in 1997.

Versace was pas 50 jaar oud toen hij op 15 juli 1997 buiten zijn huis in South Beach in Miami, Florida werd vermoord. De geliefde modeontwerper werd neergeschoten door de 27-jarige spree-moordenaar Andrew Cunanan, die dood werd gevonden in een Miami Beach botenhuis acht dagen later. Versace werd overleefd door zijn oude partner Antonio D’Amico. Het echtpaar werkte zelfs samen, met D’Amico ontwerpt voor de Versace Sport-lijn.

 

Vroege leven en carrière

Modeontwerper Gianni Versace werd geboren op 2 december 1946 in Reggio di Calabria, Italië. Hij groeide op in de wereld van design en leerde zijn vak door de handen van een moeder die haar eigen kledingbedrijf runde. Versace ging na zijn middelbare school voor zijn moeder werken.

In 1972 verhuisde Versace naar Milaan, waar hij begon met freelance ontwerpen voor Italiaanse labels Genny, Callaghan en Complice. Versace lanceerde zijn eigen prêt-à-porter collectie voor vrouwen in 1978. Het bedrijf was altijd een familiezaak, met zijn broer Santo en zus Donatella die voor hem werkten.

De Versace-stijl

Versace werd bekend om zijn glamoureuze stijlen en produceerde een reeks sirenekleding die zijn handelsmerk werd. Hij gebruikte vaak innovatieve materialen zoals aluminium gaas of geavanceerde technieken zoals “neo-couture” lasertechnologie om leer en rubber samen te smelten. Het hoofd van Medusa was ook een terugkerend beeld op veel van zijn kledingartikelen en accessoires. Hij lanceerde zijn eerste couture-collectie in 1989 en voegde twee kledinglijnen, Versus en Instante, toe aan zijn bedrijf in de ’90s.

Elizabeth Hurley Versace-jurk

Een van zijn beroemdste creaties was een zwarte jurk aan de zijkanten bij elkaar gehouden door gouden veiligheidsspelden; gedragen door Elizabeth Hurley tijdens een filmpremière in 1994; de jurk hielp de actrice een ster te maken. Versace ontwikkelde sterke relaties met een aantal sterren en supermodellen, waaronder Elton John, Madonna en Naomi Campbell. Zoals Anna Wintour vertelde De New York Times, Versace “was de eerste die de waarde van beroemdheid op de eerste rij en de waarde van het supermodel realiseerde en mode op een internationaal mediaplatform plaatste.” Hij was ook een van de belangrijkste ontwerpers die de kracht liet zien van het samenbrengen van de mode- en muziekwereld.  

Versace’De illustere carrière was versierd met tal van onderscheidingen, waaronder vier L’Occhio d’Oros en een Amerikaanse mode-Oscar in 1993. Sommige van zijn meest fantasierijke creaties waren te vinden in theaters; de ontwerper werd vaak geprezen om zijn kostuumontwerpen voor balletten als Richard Strauss’ Josephlegende in 1982, Gustav Mahler’s Lieb und Leid in 1983 en Bejart’s Chaka Zulu in 1989. In 1987 kreeg Versace de Maschera D’Argento-prijs voor zijn bijdragen aan theater. Hij maakte ook toneelkostuums voor popartiesten als Elton John, Madonna en Tina Turner.

Het Versace Empire uitbreiden

Versace’s ontwerpen zijn tentoongesteld in verschillende musea, waaronder Chicago’s National Field Museum, Londen’s Royal College of Art, Japan’s Kobe City Museum en Duitsland’s Kunstgewerbemuseum. Ook het Groninger Museum mocht de collectie tentoonstellen.

Naast kleding heeft de ontwerper zijn merk in andere richtingen uitgebreid. Hij lanceerde zijn klassieke geurlijn Signature in 1991 en zijn lijn meubels en huishoudelijke artikelen in 1993. Versace publiceerde ook tal van boeken, waaronder Rock en royalty.

—I never fall down. I always fight—

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *