vakantie Porto 2023

Porto bezienswaardigheden – Wat te doen in Porto?

Waar velen Porto (of Oporto) zullen linken aan een heerlijk glaasje Port, heeft deze stad echter nog veel meer mooie bezienswaardigheden te bieden. Porto is na Lissabon de grootste stad van Portugal. De stad ligt aan de rivier de Douro en heeft een historische binnenstad welke volledig op de werelderfgoedlijst van Unesco is gezet. Er zijn historische gebouwen, kerken, prachtige bruggen en streetart.

Dom Luis I-brug

Bovenaan de lijst van ‘Wat te doen in Porto‘ staat de Dom Luis I-brug. Porto kent in totaal 6 bruggen, waarvan met stip de bekendste boogbrug de Dom Luis I-brug is. Deze brug is 400 meter lang en is ontworpen door een compagnon van Gustav Eiffel (de ontwerper van de Eifeltoren). De brug wordt op het onderste deel gebruikt door automobilisten en de metro kan over het bovenste deel rijden. Ook kunt u als voetganger gebruik maken van de brug. U kunt de 6 bruggen ook met deze boottocht vanaf het water bekijken. Het zuidelijk gelegen Vila Nova de Gaia met alle beroemde porthuizen is via de Dom Luis I-brug te bereiken. Een stuk verderop over de Douro staat een iets kleinere metalen spoorbrug (de Ponte Maria Pia) die wel is ontworpen door Gustav Eifel zelf.

Ribeira wijk

Kent u die bekende foto’s van Porto met die vrolijk gekleurde huizen aan het water? Dat is de Ribeira wijk. Deze wijk die vertaald ‘aan de rivier’ betekent verdient dan ook zeker een bezoekje wanneer u in Porto bent. Vanaf de Praça da Ribeira, het plein dat het hart van het centrum is, heeft u uitzicht op de bekende Luis I brug en de Douro. Naast dat u uw ogen uitkijkt en overal straatmuzikanten ziet, kunt u hier ook lekker even neerstrijken op de vele terrasjes die u hier aantreft.

Livraria Lello

De Livraria Lello is één van de mooiste boekwinkels ter wereld. JK Rowling liet zich in deze bibliotheek inspireren voor de bekende boekenreeks van Harry Potter. Binnenin de boekhandel ziet u een grote houten trap waar veel foto’s worden genomen, en niet zonder reden. De inrichting is een mix van art nouveau, art deco en neogotisch met mooie beschilderingen. De volledige eerste verdieping is gemaakt van hout. De tweede verdieping is gemaakt van pleisterwerk dat is beschilderd. Vanaf de straat zal u echter zo de winkel voorbijlopen (ware het niet dat er vaak enorme rijen voor de duer staan). Let op de grote houten deuren en de twee geschilderde vrouwen op de gevel.

En nog veel meer moois te zien in Porto.

Geniet ervan in mijn gallerij – vakanties – Porto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *